Reflexzone massage

Wat is Reflexzonemassage?

Al heel lang kennen volkeren uit verschillende culturen de reflexzonemassage van handen en voeten als methode van natuurlijke gezondheidspreventie.

De indianenstammen kennen van oudsher geneesmethoden waarbij de behandeling niet rechtstreeks op het zieke orgaan wordt gericht, maar door massage van de voet wordt uitgevoerd.

Voet reflex zonesReflexzones en hun betekenis

De Amerikaanse arts dr. W.H. Fitzgerald (1872-1942) hield zich intens bezig met de pijnbestrijdingsbehandelingen bij indiaanse stammen. Een andere Amerikaanse arts dr. J.S. Riley ontwikkelde de therapeutische mogelijkheden van deze methode verder.

In de reflexzonemassage is de indeling van het lichaam in lengtezones en transversale zones. De indeling in zones is een belangrijke basis van de reflexzonemassage. Het is een orientatiepatroon dat helpt om de delen van het lichaam met de overeenkomstige zones van handen en voeten in verband te brengen.

Het raster van de reflexgebieden met de vijf lengte- en de drie transversale zones doet denken aan een landkaart met lengte- en breedtegraden. Met behulp van dit raster zijn de reflexzones makkelijk in te delen bij de overeenkomstige lichaamsdelen en organen.

Reflexzonemassage is geschikt voor iedereen die gezond is en die zijn gezondheid wil behouden.

Algemeen geldt voor de toepassing van reflexzonemassage als gezondheidkundige preventie twee behandelingsreeksen per jaar. (20 massages - 10 massages in een enkele reeks).

Een volledige reflexzonemassage duurt gemiddeld een uur.